Panigale V4 25°Anniversario 916: het eerbetoon van Ducati aan de motorfiets die de Superbike geschiedenis heeft veranderd

In 2019 is een kwart eeuw verstreken sinds de Ducati 916 werd geïntroduceerd, waardoor de wereld van de Superbike voorgoed is veranderd. Geboren uit de schetsen van Massimo Tamburini, heeft deze motor een revolutie teweeggebracht in de wereld van het ontwerpen van motorfietsen en heeft de fans overal ter wereld verliefd gemaakt op de Ducati. Ongelooflijk innovatief in zijn stijl, elegantie, lichtgewicht en compactheid, wordt hij door velen beschouwd als de meest sexy en iconische motorfiets ooit gebouwd.

De Ducati 916 was niet alleen een mooie motorfiets en een enorm verkoopsucces. Hij won ook het wereldkampioenschap Superbike: de 916 SBK was een motorfiets om rekening mee te houden, zelfs bij zijn debuut in 1994, en de daaropvolgende jaren won hij 120 races, 8 constructeurstitels en 6 rijderstitels, waarvan vier met Carl Fogarty. De Engelsman heeft 55 races gewonnen met Ducati, waarvan 43 met een Ducati 916 SBK en 996 SBK. “King Carl” en de 916 blijven het meest succesvolle “koppel” in de geschiedenis van Ducati SBK.

Ducati heeft besloten dit jubileum te vieren door een speciale 916 versie van de Panigale V4 te bouwen. Vandaar de creatie van de Panigale V4 25° Anniversario 916: een unieke limited edition motorfiets van slechts 500 stuks, ontworpen om alle echte Ducatisti de geest van de 916 te laten herleven.

De “25° Anniversario 916” is gebouwd op basis van de Panigale V4 S. Deze is geüpgraded met race-inhoud van de Panigale V4 R, zoals het voorframe, dat is ontworpen volgens de Ducati Corse specificaties. Het uiterlijk van de motorfiets combineert een speciale kleurstelling met gesmede magnesium wielen, een titanium goedgekeurde Akrapovič uitlaat en een lange lijst van Ducati Performance componenten.

Voor zijn eerste wereldpremière koos Ducati voor de negende ronde van het Superbike Wereldkampioenschap, dat dit weekend in Laguna Seca (Californië, USA) wordt gehouden. Francesco Milicia (VP Global Sales & After Sales Director Ducati Motor Holding), Jason Chinnock (CEO Ducati North America) en Carl Fogarty hebben hier de Panigale V4 25° Anniversario 916 onthuld.

De presentatie van de motorfiets was ook een gelegenheid voor herdenking van de Californische Carlin Dunne, de Spider Grips Ducati team rijder die onlangs is overleden op Pikes Peak. Jason Chinnock kondigde aan dat Ducati besloten heeft om de nummer 5 uit de verkoop te halen, hetzelfde nummer waarmee Dunne vroeger zelf racete. De motor zal worden geveild, waarbij de opbrengst naar een fondsenwerving gaat dat is opgericht om Carlin’s moeder te ondersteunen.

“In de hele moderne motorgeschiedenis is geen enkele motorfiets zo bepalend geweest als de 916, zowel qua design als qua prestaties. Ik ben ongelooflijk trots om deze exclusieve versie van onze Panigale V4, ter ere van de 25e verjaardag van de 916, te kunnen presenteren”, aldus Francesco Milicia tijdens het evenement op Pebble Beach. “We hebben besloten om de motor samen met niemand minder dan “King” Carl Fogarty zelf te presenteren. De presentatie op het Amerikaanse Superbike podium onderstreept onze toewijding aan de Amerikaanse markt, waar zowel motorfietsliefhebbers als verzamelaars het unieke karakter van de Panigale V4 25° Anniversary 916 zeker zullen waarderen”.

“Ik ben blij hier te zijn op dit evenement”, verklaarde Carl Fogarty na het rijden van de Panigale V4 25° Anniversario 916 op het podium van Pebble Beach. “De Ducati 916 gaf me een aantal fantastische, onvergetelijke momenten. De motor speelde een hoofdrol in mijn carrière en in de geschiedenis van het Wereldkampioenschap Superbike. In de motorwereld zette het een geheel nieuwe standaard voor design en prestaties. Ik ben er trots op dat ik een centrale rol heb gespeeld in dat succesverhaal, en ik ben er net zo trots op dat ik hier vandaag aanwezig ben en dit belangrijke jubileum vier met de officiële onthulling van deze adembenemende motor”.

Vanaf zaterdagochtend zal de Panigale V4 25° Anniversario 916 te zien zijn op het Ducati Island (de ruimte die Ducati van oudsher ter beschikking stelt aan zijn fans tijdens Amerikaanse races). Team Aruba.it Racing – Ducati-rijders, Álvaro Bautista en Chaz Davis, zullen bovendien deelnemen aan de wedstrijd op motoren in een kleurstelling geïnspireerd op de Panigale V4 25° Anniversario 916.

De Panigale V4 25° Anniversario 916 zal vanaf oktober 2019 verkrijgbaar zijn bij de Ducati dealers voor een prijs van 47.900 euro (koh) in Nederland. Nu te bestellen in gelimiteerde opgave bij Bruggeman Motoren